Jánosi Gyula

Jánosi Gyula

Bútorasztalos

Kezdőlap > Lakásfelújítási támogatások

Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, és a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése, valamint az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő, és  lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.
A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.
A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a kapcsolódó dokumentumok között található.
Szeptember 29. napján, az alábbi pontok tekintetében módosult a Korm. Rendelet:

 • Az igénylő,  vagy együttes igénylés esetén, legalább az egyikük továbbra is rendelkezzen egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ezen esetleges megszakítások időtartama a teljesítendő egyéves jogosultsági időszakba nem számít bele.
 • A rendelet 6. §- ban felsorolt tevékenységek köre pontosításra került.
 • Az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa, vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott, az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja szerinti összeget (ötezer forintot) meghaladó köztartozással.
 • Megváltozott munkaképességű személynek számít továbbá, aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak, vagy egyéb fogyatékossággal élő személynek minősül.
 • Ha az egyik szülő halála esetén a túlélő másik szülőnél a (3), vagy az (5) bekezdés szerinti feltételek nem állnak fenn, a túlélő szülő a támogatást egyedülállóként igénybe veheti akkor is, ha az elhunyt szülő halála a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül következett be, amennyiben a további feltételeknek megfelelnek.

Lakásfelújítási támogatások

Az Otthonfelújítási támogatás óriási siker, ami érthető, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy az állam utólag visszafizesse egy felújítás vagy korszerűsítés költségeinek felét. Ráadásul itt van a mellé felvehető támogatott felújítási hitel is, amiből előre megfinanszírozhatók a munkák, így az is ki tudja használni a lehetőséget, akinek nincs elég saját megtakarítása a költségek megelőlegezéséhez.

Mivel az Otthonfelújítási támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni, rengeteg kérdés érkezik hozzájuk, amelyek közül a legfontosabbak rendre megválaszolják. (Bankmonitor)

Lakásfelújítási támogatás 2022

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásod, vagy házad felújítására és korszerűsítésére:

 • Maximum 3 millió Ft támogatási összeg
 • A teljes költség legfeljebb 50%-át fizetik ki
 • Minden gyermeket nevelő szülő igényelheti
 • Anyagköltségre, és munkadíjra
 • Egyetlen alkalommal kérhető
 • A felújítás költségét előre ki kell fizetni, de a támogatást utólag adja az állam
  (Bankmonitor)